HÍREK

Uniós pályázat keretében primer és szekunder kutatási eredményeken alapuló járműinformatikai biztonsági eszközök prototípusának fejlesztésébe kezdett az evopro Innovation Kft. vezette konzorcium. A projekt során megvalósított kutatás-fejlesztés eredményei egy valós és releváns műszaki probléma feloldását, a járműinformatikai rendszerek biztonsági kitettségekkel szembeni védelmét célozzák.

A kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként egy olyan, elemeiben is hasznosítható biztonsági rendszer jön létre, mely elősegíti a járművek üzemi és infokommunikációs hálózatait fenyegető biztonsági kockázatok mérséklését, a biztonsági incidensek bekövetkezésének megelőzését, a már bekövetkezett események, incidensek feltárását, lehetőség szerinti megakadályozását és utólagos feltárását.

Az elmúlt évtizedekben az informatikai rendszerek rendkívül gyors fejlődése lehetővé tette az intelligens közlekedési rendszerek megjelenését. Az ITS (intelligent transport system) rendszerek új távlatokat nyitottak a személy- és áruszállítási és logisztikai feladatok területén, hiszen a járművek összekapcsolása révén az üzemeltetés és közlekedés szervezés jóval hatékonyabban megvalósíthatóvá válik. A részben vagy egészben ITS technológiák által vezérelt, felügyelt járművek hálózatba kötése azonban veszélyeket, sebezhetőségeket is hordoznak.
Kutatások igazolják, hogy a modern gépjárművek nem immunisak az IT alapú (kiber) támadásokra. Ezen támadások lehetnek “távoliak” azaz közvetlen fizikai hozzáférést nem igénylőek vagy “lokálisak” azaz közvetlen fizikai hozzáférést igénylőek, támadhatják a járművek infokommunikációs (infotainment), telematikai funkciókat támogató, illetve üzemkritikus rendszereit is.

A projekt végén olyan korszerű járműipari alkalmazásokban is használható hardver és szoftver megoldásokat kínálunk majd, melyek segítségével a támadások felismerhetőek és megakadályozhatóak, így az ITS rendszerek biztonsága is jelentősen megnövelhető. További célunk egy kiberbiztonsági szempontból megbízható átjáró (gateway - eITG) kifejlesztése, amely szavatolja az integrált közlekedési irányítási rendszerek járműoldali kapcsolatának biztonságát.

További információkért kattintson ide!

Járműinformatikai biztonsági eszközöket fejleszt az evopro