HÍREK

Miért választottad a mérnöki pályát?

Még középiskolás koromban volt, hogy először kapcsolatba kerültem a szakmával, amikor a laborfoglalkozásokon elkezdtünk ismerkedni az elektronika szépségeivel és megépítettük életünk első működő áramköreit. Később már nemcsak az áramkörök építését gyakorolhattunk, hanem ahogy haladtunk előre egyre inkább előtérbe kerültek a különböző irányítástechnikai rendszerek valamint azok vezérlés- és programozás technikája. Ekkor vált számomra biztossá, hogy a későbbiekben is ezzel a területtel szeretnék foglalkozni, így nem volt túl meglepő, hogy „egyenes ágon” a Kandón folytattam a tanulmányaimat villamosmérnöki szakon.

Hogyan lettél az evopro csapatának tagja?

Mikor már a harmadik évben jártam, túl a szakosodáson azon gondolkodtam, hogy előnyös lenne számomra, ha már a végzés előtt rendelkeznék bizonyos fokú szakmai tapasztalattal, amit aztán a munkaerőpiac is igazolt. Ugyanis jóval kelendőbb az a frissen végzett mérnök, akinek már van a háta mögött egy kis tapasztalat. Ezért kezdtem érdeklődni az iskolai keretek között a tanáraimnál, hogy hogyan tudnám ezt kivitelezni, illetve melyik magyar céget ajánlanák szívesen. Fontosnak tartottam ugyanis, hogy egy az automatizálási szakterületen kiemelkedő, ipari megoldásokkal foglalkozó, lehetőleg magyar céget válasszak. Némi keresgélés után az evopro-ra esett a választás. Úgy gondoltam megér egy próbát, beadtam a jelentkezésemet egy gyakornoki pozícióra, ahova sikeres felvételt nyertem még 2014-ben, majd egy évvel később, a diploma megszerzése után már teljes állásban gyarapítottam a csapatot.

Milyen projekteken dolgozol nálunk?

Nem is kellett sokat várnom az első „éles” projektemre, mivel még szinte meg sem száradt a tinta a szerződésemen, máris kaptam egy felkérést az egyik partnercégünk projektjében való részvételre, ami abszolút összhangban volt az elképzeléseimmel, ezért természetesen igent mondtam. Így kerültem előbb Lébénybe majd rövid idővel később Németországba, ahol a mai autóipar elvárásainak megfelelő korszerű elektromos szervokormány gyártósor üzembe helyezésében vehettem részt, az elmúlt másfél évben immáron kétszer is. Jó érzés volt tapasztalni, hogy minél több mindent tanultam meg a gyártósorról és a gépek működéséről, a megrendelő egyre több és nagyobb feladatokat is rám mert bízni, melyeket a legjobb tudásom szerint meg is oldottam. Jelenleg Németországi kiküldetésben dolgozom a Daimler AG sindelfingeni gyáregységének karosszéria üzemében, ahol egy már termelésben lévő gyártórészleggel foglalkozunk. Az első típus folyamatos gyártása mellett végezzük a második típus felfuttatását valamint optimalizálását, illetve a harmadik típus üzembe helyezését és integrálását. Két kollégámmal együtt az én feladatom a PLC programok fejlesztése illetve felügyelete mind a hat az evopro hatásköre alá tartozó gyártósoron.

Mit tartogat számodra a jövő?

Úgy érzem, még sok lehetőséget tartogat számomra az üzembe helyezés világa: különböző technológiákat, standardokat ismerhetek meg. Valamint a külföldi munkák során azt, hogy hogyan is kell különböző összetételű nemzetközi csapatokban, akár idegen nyelven együtt dolgozni más ország szakembereivel és közösen kihozni a legjobbat egy projektből. Ezekhez pedig az evopro-nál minden lehetőség és támogatás adott.

Gyakornokból mérnök: interjú Tarr Lászlóval