HÍREK

Egy évtized sikertörténete kerekedett ki idén az evopro által immár 10 éve támogatott Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen

 2015. április 8-10. között zajlott Pécsen a XXI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny a FelsőoktatásiIrányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) szervezésében. A házigazda 10 év után ismét a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kara volt, itt kezdődött 2006-ban a vándorverseny és az evopro közös története. Az ünnepélyes megnyitón a FIOM újonnan választott elnöke, Dr. Bencsik Attila külön megköszönte a magyar mérnökiroda támogatását, mellyel hozzájárult a verseny hírnevének felfuttatásához. Az egy évtizedes közös munka jutalma a minden évben újra megdöntött versenyzői rekordlétszám, illetve a vetélkedő iránti növekvő külföldi érdeklődés mellett az egyre magasabbra kerülő szakmai mérce és az ezzel együtt növekvő versenyszínvonal. A jövőre nézve, a szervező FIOM és a támogatók közös célja nemzetközi szintűvé tenni a versenyt.

Idén 15 hazai és külföldi intézmény 23 csapata, összesen 67 mérnökhallgató versengett a legjobb irányítástechnikai programozó címért. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola mellett, aki visszatérő vendége a versenynek, idén első alkalommal indított csapatot a németországi Würtzburg-Schweinfurt Alkalmazott Tudományok Egyeteme.

A verseny egy elméleti és két gyakorlati fordulóból állt, utóbbiakhoz a verseny két főtámogatója, az evopro és a Festo Didactic biztosította a technológiát. A gyakorlati fordulóban a csapatoknak délelőtt négy óra állt rendelkezésükre a feladatot megoldó vezérlőprogram megírásához. A délutáni bemutatók során tíztagú szakmai zsűri értékelte a megoldásokat.

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának hallgatói negyedik éve győztesei a versenynek. A dobogó második fokát idén a Szegedi Egyetem csapata foglalta el, míg a harmadik helyen holtversenyben az Óbudai Egyetem, illetve a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói végeztek.

A versenyen készült képek megtekinthetők itt.