HÍREK

Az evopro által támogatott CrySys Lab diákjai nyerték meg idén a világ leghíresebb egyetemi hackerversenyét.

A Budapesti Műszaki Egyetemen működő, CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium (CrySyS Lab) negyedszer indult a Dél-Karolinai Egyetem által rendezett iCTF rangos hackerversenyen.

Az evopro 2013-ban állt az ígéretes magyar csapat mellé, elismerve rátermettségét, szakterülete iránti szenvedélyét, alapos és elkötelezett munkáját. Támogatásával jutott ki a CrySys Lab több ízben az iCTF-re, a tavalyi második helyezése után idén a dobogó legmagasabb fokára lépett, maga mögé utasítva 87, a világ különböző pontjain versenyző csapatot.

Az amerikai versenybe a csapatok távolról, interneten keresztül kapcsolódtak be, egy a valós életben is tapasztalható, online kialakított környezetben mérve össze tudásukat. A versenyzőknek 41 különböző sérülékeny szolgáltatást kellett megvédeniük saját rendszerükben, illetve a biztonsági rések felfedezésével együtt, azokat kihasználva, más csapatok rendszerét is meg kellett támadniuk. A magyar csapat fölénnyel nyerte meg a versenyt.

A BME CrySyS Lab már korábban is elismert volt szakterületén. 2011-ben részt vettek a DuQu nevű számítógépes vírus (malware) felfedezésében és elemzésében. Ez tovább fokozódott a Flame nevű malware 2012. májusi felfedezésekor, amikor a CrySyS Lab adta ki az első részletes technikai analízist a kártevőről. 2013 februárjában a MiniDuke, világszerte kormányzati célpontokat is támadó kampányt, márciusban a TeamSpy névre keresztelt, 8 évre visszanyúló célzott informatikai támadássorozatot vizsgálták meg részletesen a labor munkatársai.