HÍREK

A szegedi ELI-ALPS nyolc nagy lézerrendszere közül három már megérkezett, és az egyik esetében a helyszíni tesztüzem is sikeresen lezajlott – mondta Osvay Károly kutatási, technológiai igazgató.

Ezek a lézerrendszerek a világon egyedülállóak, ilyen eszközök máshol nem üzemelnek – mondta a szakember az intézmény tudományos megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az evopro Systems Engineering Kft. 2016 tavaszán közbeszerzési eljárás keretében szállított White Rabbit hálózati eszközöket a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet számára, melyhez az evopro Innovation Kft. nyújtott oktatást és szakmai támogatást.

A White Rabbit technológiát eredetileg a CERN kutatóintézet számára fejlesztették ki, ahol nagy mennyiségű adatok gyors, valamint időzítési információk pontos és megbízható átvitelére van szükség nagy távolságra is (akár több, mint 10 km). A White Rabbit technológia az Ethernet kiterjesztése, amely nanoszekundum alatti pontosságú időzítést tesz lehetővé optikai hálózaton.

Az ELI-ALPS-ban folytatott optikai kísérletek egyébként a tudomány élvonalába tartoznak, az intézet célja az alapkutatáson felül ipari partnerek kiszolgálása optikai infrastruktúrájukkal.

Érdekesség továbbá, hogy az intézetben előállított lézerimpulzusok lehetséges időtartama oly rövid, hogy az összevethető a fény vízmolekulán történő áthaladásának idejével. Ezáltal a kutatók az anyagok eddig kevéssé ismert tulajdonságait figyelhetik meg.

Üzemel a szegedi ELI - ALPS első lézerberendezése