NEWS

Iráni magánszemélyek és cégek is nyithatnak bankszámlát hazánkban

Sajtóközlemény 

Budapest, 2014. január 30. – Új, kifejezetten iráni állampolgárok és cégek számára kifejlesztett számlacsomagokat kínál február 12-étől az evobank. A 2013 szeptembere óta magyar többségi tulajdonban lévő pénzintézet Persepolis néven bevezetendő termékei több ezer, hazánkban élő magánszemélynek és gazdálkodó szervezetnek jelenthetnek egyszerű, átlátható banki ügyintézést. A szolgáltatás bankfiókban és a Magyar Posta kirendeltségein egyaránt elérhető.

Teljes jogú ügyfélkiszolgálást nyújt az evobank a Magyarországon élő iráni magánszemélyeknek és iráni érdekeltségű vállalkozásoknak. Amint arról Körtvélyessy László, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója beszámolt, hazánkban csaknem 11 ezer iráni állampolgár él, közülük mintegy 8 ezren felsőoktatási intézmények hallgatói. Mindennapi pénzügyeik intézése korábban nehézségekbe ütközött az irániakat hátrányosan érintő regulációk miatt. Az evobank könnyű és átlátható banki ügyintézést tesz lehetővé; a pénzintézet célja továbbá hosszú távú pénzügyi együttműködés feltételeinek megteremtése.

Az Amerikai Egyesült Államokkal tavaly nyáron kezdődtek tárgyalások az Iránt elszigetelő szankciók feloldásáról, erre 2014. január 20-án került sor. Ezért az utóbbi időben kedvezőbb, barátságosabb nemzetközi légkör övezi a perzsa államot. Az ebben rejlő üzleti lehetőséget felismerve dolgoztuk ki új szolgáltatásunkat. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a magyarországi számlanyitás lehetősége több ezer iráni számára hordoz jelentős emberi gesztust is. Az evobank – relatíve kis méretéből adódóan – képes gyorsan reagálni a piaci környezetben bekövetkező változásokra, így a későbbiekben vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy további, a hazai banki körökben nem hagyományosnak számító piacok felé is nyissunk – mondta Körtvélyessy László.

A Persepolis Exclusive és Persepolis Corporate nevű számlacsomagok elérhető banki tranzakciós platformot biztosítanak az ügyfelek részére. Lakossági és vállalati ügyfelek előtt egyaránt nyitva áll a dollár és euró alapú számlavezetés lehetősége. A készpénz ki- és befizetésen túl határokon átnyúló tranzakciók lebonyolítása, valamint devizakonverzió és valutaváltás is lehetséges. Az automatikus szabályfigyelésnek és megfelelésnek köszönhetően garantált az elhelyezett pénzösszegek biztonsága.

Az evobank Magyar Postával kötött együttműködése révén az ország legnagyobb disztribútori hálózatában is elérhetők a papíralapú szolgáltatások. Tovább növeli az iráni ügyfelek kényelmét, hogy a pénzintézet perzsa nyelven jelenteti meg a számlacsomagokról szóló információs anyagokat és a szükséges dokumentumokat.

Az evobank célja, hogy pénzügyi és informatikai szempontból is innovatív termékeket kínáljon a kisvállalati és lakossági szektornak egyaránt. Ennek jegyében az idei évben a Persepolis számlacsomagokat is tovább tökéletesítik az ügyfélkiszolgálás színvonalának növelése érdekében. A papíralapú kiszolgálás kiterjesztése mellett a tervek között szerepel a kártyatermékek, valamint az online bankolási lehetőség bevezetése, továbbá mobil applikáció kifejlesztése és rendelkezésre bocsátása.

Az evobank ma délelőtti sajtótájékoztatóján Mohammad Reza Morshedzadeh, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete és Körtvélyessy László elnök-vezérigazgató szándéknyilatkozatot írtak alá az első Persepolis Exclusive bankszámla megnyitásáról.


Az evobankról: 

A pénzintézet 1990-ben Kulturbank néven jött létre külföldi befektetők részvételével. Két évvel később többségi tulajdont szerzett a bankban a francia Bank Indosuez S.A., és ekkortól Bank Indosuez Magyarország Rt. néven működött tovább. 1996-ban a dél-koreai érdekeltségű Hanwha-csoport megvásárolta a francia tulajdonos részvényeit, és Hanwha Bank Magyarország Zrt.-ként folytatta tevékenységét.

A bank 2013 szeptembere óta magyar többségi tulajdonban van, ekkor hagyta jóvá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a műszaki megoldásokra szakosodott evopro Holding Zrt. 98,33 százalékos, közvetlen minősített befolyásszerzését. A pénzintézet azóta evoBank Zrt. néven működik.

Az evobank részvényesei és tulajdoni arányuk:
evopro Finance Zrt. 80,26 %
evopro Holding Zrt. 18,06 %
Fransa Holding S.A.L. 1,67 %

Az evobank számokban:
Jegyzett tőke: 4,1 milliárd forint
Mérlegfőösszeg: 16 milliárd forint
Alkalmazottak száma: 51 fő


További információ:

Schindler Endre
igazgató
Marketing és Kommunikációs Osztály
+36 20 933 7501 
schindler.endre@evobank.hu 


Fekete László
Heart Communications
+36 30 275 7353
laszlo.fekete@heartcom.hu

logo